pátek 2. dubna 2010

Cyclades - výborný mix eurohry a ameritrashe

V dnešní recenzi se budeme věnovat jedné z našich nejoblíbenějších her poslední doby - Cyclades. Jedná se o budovatelsko-konfliktní hru zasazenou do reálií starého Řecka, říznutou pořádnou porcí mýtických bytostí a bohů.
První, co na hře zaujme je, jak skvěle vypadá. Grafika je opravdu moc pěkná a zpracování figurek do hry (každý z pěti národů má své unikátní) je na vysoké úrovni. Nejhezčí jsou ale figurky pěti největších mýtických bytostí, jako jsou Kraken či Medůza. Za vydáním hry stojí Matagot, který je známý hezkým zpracováním svých her (viz například Giants).
V samotné hře začínají hráči na dvou ostrovech kykladského souostroví a snaží se vybudovat dvě metropole, což je jejich konečný cíl. Kdo ho dosáhne, vítězí. Cesta k vítězství vede přes správné využívání bohů, postupné stavění budov a případně i konflikt, kterému se vyhnout nelze. Na hrací ploše, která se mění dle počtu hráčů, je prostě vždy málo prostoru.
Získávání přízně bohů a využívání jejich akcí je klíčové. Ares vám pomůže s budováním armády a jejími přesuny, Poseidon to samé, akorát u flotil, Zeus vám přináší kněze (slevňují dražby) a umožňuje měnit mýtické bytosti a moudrá Ahéna vám přináší filozofy (4 filosofové dokážou postavit metropoli). Každý z bohů, o které se draží. pak umožnuje postavení jedné budovy své barvy. Kdo zvládne postavit všechny čtyři, může je přetvořit na megalopoli;)
Využívání akcí bohů je skutečně důležité, stejně jako anticipace toho, co budou dělat vaši soupeři a zaplacení správné mýtické bytosti. Mýtických bytostí je ve hře spousta a umožňují nečekané efekty, od přesunu vaší armády na nechráněný ostrov po likvidaci celé flotily soupeře Krakenem.
Správný timing je základ a často jím dokážete zabránit soupeři v plánované akci, například vylodění. Hráči tak musí být neustále ostražití a hlídat si soupeře, který baží po jejich bohatství či po budovách, které by mu pomohly postavit megalopoli.
Cyclades pro nás byly milým překvapením a zatím ji povežujeme za nejlepší hru roku 2010, stavíme ji tak například nad vychvalované Runewars. Téma je velmi přitažlivé a skutečně do hry naprosto zapadlo, nic tam není zástupné a atmosféra starého Řecka je tak velmi vydařená. Jedná se o mix konfliktní hry s výborným zpracováním s mechanismy, které vás donutí přemýšlet, plánovat a odhadovat akce protihráčů. Můžeme jen a jen doporučit!

Pořiďte si Cyclades na Planetě Her!;)

Žádné komentáře: